maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maanantai. Taas.

Googlen tilastojen mukaan tätä blogia on vilkaistu yli 700 kertaa. Toisaalta, Googlen mukaan tänne viittaa verovapaasti tupakkatuotteita myyvä jenkkiyritys airportcigarettes.com, joten tiedä häntä sitten...

Maanantai alkoi harmaana ja sateisena. Navetalla oli kuitenkin kaikki hyvin, vasikat juovat hienosti uudesta automaatistaan ja pienemmille aamumaito maistui tuttipullosta. Nuorin vasikka on vielä emän kanssa, kuten kuuluukin. Lehmien puolella olikin sitten vauhdikkaampaa, kun muutama päivä sitten tehtyjen tiineystarkastusten yhteydessä useampi lehmä sai prostaglandiini-piikin. Jos lehmä ei ole tullut kiimaan pitkään aikaan, eikä ole tiineenä, sillä todennäköisesti on kiimaa estävä eli persistoiva keltarauhanen. Normaalisti keltarauhanen surkastuu, jos eläin ei tiinehdy. Prostaglandiini tuhoaa keltarauhasen, jolloin lehmät tulevat 4-6 päivän päästä kiimaan. Siellä ne aamulla hyppivät toisensa selkään, tai ravasivat levottomina ympäriinsä etsimässä sopivaa miestä (mainittakoon että navetalla ei ole yhden yhtä aikuista sonnia). Seminologi ne siemensi, ja huomiseen mennessä kiimat ovat ohi ja rauha palaa maan ylle. Näiden eläinten osalta.

Eerika, tuo entinen hullu hieho, on nykyään ihan tavallinen lehmä. Eilisen lypsyepisodin jälkeen se ei ollut itse käynyt robotilla, mutta meni sinne oikein kiltisti tänään aamulla. Johdatin lehmän robotin tuloportille, jossa lähestulkoon näin lampun syttyvän Eerikan päässä: "Ainiin! Herkkukaappi!" Sinne se tallusti väkirehuaan mussuttamaan, tyytyväinen ja täyspäinen lehmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti