maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kolmekymppiset!

Tämän päivän jälkeen harjoittelua on jäljellä 30 työpäivää! Hyvillä mielin palasin vapaalta viikonlopulta aamulla navettaan. Olin kuullut, että vasikoita on lähdössä, mutta pahalta se silti tuntui nähdä toimistossa kuitti kolmen sonnivasikan myynnistä teurastamolle. Ei auta ajatella, että matka tehtiin mukavassa autossa ja että Paimio on kuulema eläinystävällinen teurastamo. Eivät ole enää pojut nykimässä hihaa, kun käyn vasikkalassa siivoamassa :(

Myös lehmiä lähti liikenteeseen tänään, kun ummessa olevia lehmiä (ei-lypsäviä, jotka odottavat poikimista) ajettiin laitumelle. Viitisen lehmääkö sinne nyt meni, ja yksi tuotiin paluupostissa navettaan poikimaan. Nyt on siis kaksi joiden vasikoimista odotellaan, toinen on jo myöhässä joten sieltä tullee sonnimulli. Yrtti sen sijaan saattaisi tehdä lehmän. Pitääkin alkaa miettiä yrtteihin liittyvää, j:llä alkavaa nimeä ipanalle.

Niin, vasikoiden nimeämisestä en varmaan olekaan maininnut. Suomessa lypsylehmien vasikoiden nimi alkaa vuosittain vaihtuvalla kirjaimella. Nyt on J-vuosi, joten vasikat saavat j-kirjaimella alkavia nimiä, kuten Jekku, Johtaja ja Juliste. Ensi vuoden vasikat ovatkin K:lla alkavia, aakkosjärjestyksen mukaisesti. Vierasperäisiä kirjaimia ei käytetä. Jos siis naudan nimi on vaikka Eeva, voi laskea sen olevan noin kolmevuotias (E, F, G, H, I, J). Kolmevuotiaana lehmä yleensä on jo poikinut, joten sitä voi kutsua lehmäksi, ja tiedetään silloin että sillä on myös vähintään yksi vasikka. Nimi kertoo siis paljon!

Loppuun vielä kuvasaastetta tältä päivältä.

Juuri poseeraa

Kuten sanottu, kasa on vasikoiden luontainen olomuoto.

Tältä näyttää lypsyrobotti takaa.

Jatkolla on asiaa.

Juliste iltapalalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti