tiistai 15. toukokuuta 2012

Lääkärikäynnin tuloksia

Vasikat eivät ole kissoja. Jos kissan pää mahtuu jostain läpi, niin muukin ruumis mahtuu. Mutta jos vasikan pää mahtuu jostain läpi, se ei välttämättä mahdu takaisin. Siellähän se vasikka odotteli, kroppa yhdessä karsinassa ja pää toisessa. Lomittajan kanssa sitä sitten vedettiin, työnnettiin, käännettiin ja väännettiin. Aika uskomatonta miten paljon vasikan pää kääntyy... Irti se lähti (vasikka) (irti aidasta) lopulta.

Päivällä kävi eläinlääkäri tekemässä tiineystarkistuksia. Muutama oli tiine, muutama jäänyt tyhjäksi, ja muutamat saivat ns kiimapiikin eli rokotteena prostaglandiinia: "Naudan keltarauhanen on herkkä prostaglandiinille kiiman 5-17 kiertopäivinä. Keltarauhasen häviämisen seurauksena eläin tulee kiimaan 2-5 vrk kuluttua pistoksen antamisesta. Kiimaan tuloaika riippuu siitä, missä vaiheessa follikkeliaalto on pistoshetkellä. " (lähde). 

Samalla käynnillä ell lääkitsi kaksi utaretulehdustapausta, joista toisella epäillään Escherichia colin aiheuttamaa tulehdusta, ja toisella Pyogenestä. Koli aiheuttaa usein korkeaa kuumetta ja syömättömyyttä. Lehmä voi ripuloida ja kuivua, tulehtuneen neljänneksen erite muuttuu heramaiseksi ja koko utare on kova. Coli on ympäristöbakteeri, joten voi olla hyvä tarkistaa parsien siisteys.  Pyogenes eli kesämastiitti on erityisesti ummessa olevien lehmien tauti. Neljänneksestä tulee tulehtunutta eritettä, ja se yleensä kuolioituu bakteerien aiheuttaman kudostuhon vuoksi. Tässä tapauksessa neljännes oli niin kivikovaksi tulehtunut, ettei eritettä saatu pois tuottamasta kipua aiheuttavaa painetta. Lisää mastiitista nautojen sairaudet -oppaasta.


PS. Testaa osaamisesi kiimantarkkailusta: Kiimantarkkailu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti