lauantai 30. kesäkuuta 2012

Sairaanhoitoa ja konerikkoja

Hieno aamu, kerrassaan. Maitoauto oli käynyt klo 6.11., ja sen jälkeen maitotankki menee pesuun ja lypsyrobotit kiinni. Pesu kestää yleensä noin 45-60 minuuttia. Kahdeksaan mennessä mitään ei ollut tapahtunut, lehmät alkoivat mylviä kun eivät päässeet lypsylle, joten soitin emännälle. Ja uudestaan ja uudestaan ja laitoin tekstaria jnejne. Ei mitään, lehmät edelleen lypsämättä. Ei uskallettu antaa rehuakaan, koska syötyään lehmät menisivät lypsylle.

Kymmenen jälkeen satuin näkemään tilanhoitajan, joka oli vapaapäivänään tullut keräämään paaleja pellolta. Hän osasi sanoa, että maitoauton kuski ei ollut laittanut tankkia pesuun, ja yhdestä napista painamalla sai pesun päälle. Yksi ongelma ratkaistu! Päästiin jakamaan rehua Bobcatilla. Hiehot tunkivat päätään ruokinta-aidan raoista, ja juuri kun pääsin sanomasta karjakolle että "ajaa vaan, hiehot väistää", kuului pahaenteinen Pam! Karjakko kirkaisi ja katsoi naama valkeana hiehoja hokien "sarvi, sarvi". Jaaa, sarvi kolahti, no ei siinä sitten mitään. Paitsi että se sarvi oli katkennut, hieho karannut karsinan taakse viskomaan päätään ja roiskimaan verta ympäriinsä.

Voi veljet.

Kysyin karjakolta mitä tehdään, ja vastaus oli tyyni "ei mitään". Kysyin uudestaan, ehdotin kipulääkettä, mutta sama vastaus "ei sille mitään tehdä".  Vastaus ei kuulostanut hyvältä, ja kun tiesin ettei emäntää saa kiinni, soitin eläinlääkäripäivystykseen. Päivystäjän neuvojen mukaan hain hyllyltä pyörän sisäkumin, ja kieputin sen kireälle molempien sarvien juurten ympärille verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Samoin neuvojen mukaan etsin Ketovet-särkylääkettä, jonka annoin hieholle, ja pyyhin märällä pyyhkeellä sen veristä päätä puhtaammaksi. Aika pian se alkoikin rauhoittua, joten sarvi saa nyt parantua rauhassa - tyylikkään sisäkumisiteen kanssa.

Sen episodin päätteeksi maitotankin pesu päättyi, ja lehmät pääsivät lypsylle. Oltiin juuri karjakon kanssa lähdössä navetalta, kun puhelin soi. Emäntähän siellä. Oli jäänyt puhelin pois päältä koko aamuksi.

Tällaista tällä kertaa.

EDIT. Iltanavetta jatkui yhtä komeasti. Ruokintavaunusta katkesi ketju, joka ilmeisesti siirtää rehua vaunun takaosasta eteen repijämoottorille. Sitä korjattiin muutama tunti, ja välitoimenpiteenä piti jakaa rehut Bobcatilla. Rehuja laskettiin maahan, ja sain ensimmäisen kuorman Bobcatin hampaisiin, kun bobbari otti ja sammui. Tilanhoitaja tuli paikalle, vilkaisi moottoritilaan ja karjaisi "21 millin avain äkkiä tai tää palaa!". Sitten juostiin. Selvisi, että jos akunkenkää ei olisi saanut ajoissa irti, Bobcat olisi todella syttynyt palamaan, ja polttanut mennessään koko navetan. Hupsistakeikkaa.

Bobbari saa uusia osia maanantaina, rehuvaunu korjaantui illan aikana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti