sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Terve vai sairas vasikka?

Yöllä oli taas käynyt haikara, ja jättänyt meille reippaan sonnipojan. Aamulla seitsemältä se vielä kaatuili ja kompasteli (ajatellkaa Bambia jäällä, niin tiedätte miltä vasikan ylösnousuyritykset näyttävät), mutta puoleen päivään mennessä alkoi kaikki neljä jalkaa mennä jo lähestulkoon samaan suuntaan.

Luin jostain, että ihan vastasyntyneet vasikat etsivät maitoa suorien kulmien kohdalta. Se voisi selittää, miksi vasikka ei tunnu juovan makaavasta emästä, vaikka utare olisi hyvällä korkeudella?


 Vasikan terveyttä voi seurata tarkkailemalla
- Ruumiinlämpöä: vasikalla korkein normaalilämpö 39,5. Kuume mitataan peräsuolesta, kotikonstina voi myös kokeilla sormella vasikan kitalakea. Kovassa kuumeessa kitalaen takaosa on usein kuuma.
- Turpaa ja suuta: Kuumeisella turpa on kuiva. Sisätiloissa olevalla vasikalla kylmä suu on sairauden merkki.
- Hengitystä: Terve vasikka hengittää tasaisesti ja hiljaa. Rohiseva hengitys viittaa hengitystietulehdukseen, ja kiihtynyt hengitys liialliseen lämpöön, kipuun tms. Hidas hengitys voi kertoa keskushermosto-oireista.
- Syöntiä: Vasikka ei saa vain juoda, vaan sen pitää imeä maito tutista. Imurefleksin heikkeneminen pikkuvasikalla kertoo sairaudesta. 
- Turkkia ja ihoa: Kuivalla vasikalla iho jää nostettaessa poimulle, silmät ovat kuopalla ja raajat ovat viileät. Silloin pikainen nesteytys on tarpeen. Karvanlähtö viittaa usein ulkoloisiin tai vitamiinipuutoksiin, samoin takkuinen, ohut karva.
- Raajoja: Ovatko raajat lämpimät vai kylmät? Onko nivelissä turvotusta? 
- Napa: Onko napa pehmeä, vai tuntuuko navan sisällä olevan kova(hko) putki? Terve napa on pehmeä, kova on tulehtunut ja vaatii nopeaa hoitoa, ettei tulehdus leviä.
- Takapuolta: Onko takapuoli siisti, vai onko merkkejä ripulista? Ripulivasikka kuivuu nopeasti, joten hoito on tärkeää, vaikka vasikka olisikin vielä virkeä. Vasikan kunto voi heikentyä huomattavasti hyvin lyhyessä ajassa.
- Olemusta: Kyljellään makaavaa vasikkaa kannattaa tarkkailla. Käveleekö vasikka hyvin, vai ontuuko tai onko kävely jäykkää? Leikkiikö vasikka muiden mukana? Sairaat vasikat eivät yleensä leiki, liikkuvat huonosti (esimerkiksi niveltulehduksen aiheuttamien kipujen takia) ja makaavat usein kyljellään, pää pitkällä. Ne eivät välitä ympäristöstä. 

1 kommentti:

  1. Mikä neuvoksi pikku vasikoita kuollut muutama viime vuoden aikana? Hoito kyllä huolellista! Aikaisemmin ei ongelmia!!

    VastaaPoista