torstai 14. kesäkuuta 2012

Tänään jouduttiin lopettamaan pitkään sairaana ollut lehmä. Lehmä oli yli viikko sitten puhaltunut, eli sen pötsi oli täyttynyt kaasulla, ja lehmä olisi voinut tukehtua pötsin painaessa keuhkoja. Puhaltumisesta tokeennuttuaan lehmä oksensi kaiken syömänsä, lopulta myös veden. Eläinlääkäri ei tiennyt lopullista diagnoosia, mutta arvio on että sillä oli vierasesine mahassa. Iltapäivällä tänään lehmä talutettiin ulos aurinkoiselle takapihalle, jonne se ammuttiin. Nyt sen on hyvä mussutella taivaallista ruohoa masun täydeltä, ilman kipuja.

Järkyttynyt karjakko ei muuten enää suostu menemään sivuovesta, jonka vierellä ruho odottaa raatoautoa. Virossa, josta karjakko siis tulee, lehmät lopetetaan nukuttamalla. Ei tosin ollut allekirjoittaneellekaan miellyttävä seurata, miten "sivistyneessä Suomessa" kerran ammuttu lehmä edelleen potkii ja korisee, niin että joudutaan ampumaan uudestaan.Tosiasia kuitenkin on, että lehmää ei saatu monista yrityksistä huolimatta parannettua. Sen pitäminen olisi ollut eläinrääkkäystä, joten nyt on sen osalta asiat hyvin.

Loppukevennyksenä mainittakoon, että Jonagoldista tuli reipas vasikka, vaikka ei kahtena ensimmäisenä päivänä noussut edes ylös, saati juonut itse. Pieni ja hontelohan se vielä on. Juo kuitenkin reippaasti maitoa - kunhan se on riittävän lämmintä, viilentynyt ei todellakaan kelpaa, kiitos vaan. Joule saa vielä olla turvallisesti emän vierellä. Muutaman päivän kuluessa sekin saa siirtyä muiden vasikoiden seuraan kasvamaan ja leikkimään. Kuvia tulossa, kunhan saisin yhdenkin edes melkein onnistuneen otoksen..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti