Olen yrittänyt petrata vähäistä osaamistani ja ymmärrystäni lehmien käyttäytymisestä koluamalla läpi Viikin kirjaston antia. Pöydälle on päätynyt kolme kirjaa, joita olen selaillut viime aikoina.
Houpt, Katherine A: Domestic Animal Behavior for Veterinarians and Animal Scientists
3rd edition. Iowa State University Press, 1998.
Kirja kuvaa nautojen, kissojen, koirien, sikojen, vuohien ja hevosten käyttäytymistä. Houpt kuvaa eläinlajeille tyypillisiä kommunikaatiotapoja ja sosiaalista rakennetta, ja perustelee käyttäytymistä myös eläinten anatomialla. Esimerkiksi näkö- ja hajuaistit käydään läpi eläinlajeittain, ja kerrotaan miten ne vaikuttavat käyttäytymiseen. Kirja vaatii ymmärrystä aiheesta etukäteen. Kuvat ovat piirrettyjä ja siksi selkeitä, mutta eivät vastaa täysin eläinten luonnollisia asentoja ja eleitä. Laajan sisällön vuoksi melko ohut katsaus kuhunkin eläinlajiin.
Myllys, Anu: Naudan hyvä elämä
Helsingin Yliopisto, 1999.
Nimestään huolimatta kirja keskittyy kertaamaan säädöksiä ja suosituksia eläinten pitopaikasta ja hoidosta. Oletuksena tuntuu olevan, että kun noudatetaan sääntöjä, eläin voi hyvin. Kirja kuvaa hyvin erilaisia navettarakenteita (esimerkiksi parsityyppejä), ja toimii helppolukuisena johdatuksena eläintenpitosäädöksiin. Hyvinvoinnista ja karjantarkkailusta kiinnostuneille kirja ei tarjoa juuri mitään.
Hulsen, Jan: Lehmähavaintoja
Finnish edition. Hallebeek-Hulsen B.V. and HULSEN, 2007.
Erinomainen ja helppolukuinen kirja, joka opettaa tarkkailemaan karjaa, tulkitsemaan lehmien eleitä ja arvioimaan hyvinvointia nimenomaan lehmiä katsomalla. Monet selkeät valokuvat auttavat ymmärtämään, miltä oikeasti näyttää lihava, sairas tai esimerkiksi arka lehmä. Sisältää myös taulukot eläimen kunnon, pötsin täyttymisen ja sonnan arviointiin, ja vinkkejä mitä tehdä, jos havaitsee epäkohtia. Tämä kirja lähtee tilaukseen heti ensimmäisen palkan tipahdettua tilille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti